Apricot ,Prunus armeniaca, Kayısı,(Prunus armeniaca)Albaricoquero, marhuľa obyčajná, abrikos obyknovennyj, hoeryngbaeksalkunamu, Albricotièr, Anzu, armenillo, Aprikose, Prunier Crèque, damasco, Albaricoque

Apricot ,Prunus armeniaca, Kayısı,(Prunus armeniaca)Albaricoquero, marhuľa obyčajná, abrikos obyknovennyj, hoeryngbaeksalkunamu, Albricotièr, Anzu, armenillo, Aprikose, Prunier Crèque, damasco, Albaricoque

apricotkayısıKayısı (Kayısı) Apricot Prunus armeniaca ,Kayısı

 Ortak İsim (ler):  Kayısı,Albaricoquero, marhuľa obyčajná, abrikos obyknovennyj, hoeryngbaeksalkunamu, Albricotièr, Anzu, armenillo, Aprikose, Prunier Crèque, damasco, Albaricoque

Bilimsel Adı: (Prunus armeniaca)

Dağıtım:  Doğu Avrupa ve Asya Yerli; Dünya çapında dikildi

Kayısı, coğrafik olarak dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz‘e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış ve burada yetişme alanları bulmuştur. Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sıradadır. Türkiye’yi İspanya, İtalya, Birleşik Devletler Topluluğu, İran, Fransa, Yunanistan ve ABD izlemektedir. Bu birinci grup ülkelerin yaş kayısı üretimleri 100 bin tonun üzerindedir. Birinci gruba Fas, Pakistan, Suriye, Çin, Güney Afrika, Macaristan, eski Yugoslavya, Romanya, Avustralya, takip etmektedir.

Dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 10-15’inin yapıldığı Türkiye’de 6 kayısı bölgesi bulunmaktadır.

20mApricot ,Prunus armeniaca 11 - Kopya

Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Bu bölgeler; Malatya, Baskil, Elazığ, Erzincan bölgesi, Kars, Iğdır bölgesi, Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi, Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi. İç Anadolu Bölgesi ,  Bu bölgeler içerisinde Malatya dışındaki bölgelerin üretimleri sofralık tüketime yöneliktir. Malatya kayısısı, Türk ekonomisinin önemli ihracat kalemlerinden biridir. Malatya dışında Erzincan ve Elazığ’da da ihracata yönelik kayısı üretimi yapılmaktadır. Kars, Iğdır, Mersin, Hatay gibi bölgelerde yetişen az miktarda kayısı ise, miktar yetersizliği ve kalite açısından ihraç edilme şansı taşımamaktadır. Birinci bölgedeki kayısıların çoğunluğu kurutulmakta ve bu bölge dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık % 85-90’nını karşılamaktadır. Halen dünyada en yaygın olarak Anadolu’da (özellikle Malatya ve çevresinde) bulunur. Yağmurlama sistemiyle 10-12 gün aralıklarla sulanan kayısının % 85 gibi büyük kısmı kuru kayısı olarak dünya piyasasına verilir.Türkiye’de en erken hasat Mut’ta yapılır. İlk ürünler Mayıs ayının ikinci ya da üçüncü haftalarında olgunlaşır. Haziran sonuna kadar devam eder.Bununla birlikte Doğu Anadolu Bölgesinde özellikle Malatya ilinde yaklaşık 6 milyon kayısı ağacı bulunmakta ve bu ilimiz toplam kayısı üretiminde %50 gibi büyük bir paya sahip bulunmaktadır. Malatya’daki üretimin % 90’ı kurutmalıktır. Kayısı yetiştirilen diğer önemli iller İçel, Hatay, Kars, Nevşehir, Adana, Antalya ve İzmir’dir.

PruHazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Kayısı çekirdeği:Kayısının kendisi gibi çekirdeği de birçok alanda kullanılmaktadır. Çekirdeğinin kabukları aktif karbon üretiminde, metal yüzeyi temizlemede, alternatif enerji kaynağı olarak fırınlarda kullanılmaktadır. İçi ise kuruyemiş sanayisinde veya yağı alınarak kozmetik ürünü olarak kullanılmaktadır. Kayısı çekirdeği içinin halen kansere karşı kullanılabilirliği araştırılmaktadır ve bazı kanser ilaçlarında kullanılmaya da başlamıştır.Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

catsApricot ,Prunus armeniaca 6565

Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

KÖKENİ Kayısı , YETİŞTİRME VE TARİHİ

kayısı çeşitlilik merkezi (Seddi alanında) Rus sınırına yakın kuzeydoğu Çin’dir. Oradan merkezi Asya’da batı yayıldı. Çin’de Yetiştirme 3000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Romalılar Yunanistan ve İtalya üzerinden 70-60 M.Ö. Avrupa’ya kayısı tanıttı. Kayısı, muhtemelen Doğu kıyısında İngiliz yerleşimcilerin ve Kaliforniya’da İspanyol misyonerler aracılığıyla ABD’ye taşındı. Ekimi kendi tarihinin çok için, kayısı fidan büyüdü edildi ve birkaç gelişmiş çeşitler on dokuzuncu yüzyıla kadar varlığını. Çeşitlerinin ülkeler arasında değişir ve Türkiye, İran, Irak, Afganistan, Pakistan ve Suriye, üretiminin büyük bir anlaşma bahçeleri fide değil. ABD’de Yetiştirme nedeniyle erken çiçeklenme ama nispeten yüksek soğutma gereksinimi ve nemli iklimlerde mantar hastalığı sorunlarına Kaliforniya, Pasifik yamaç boyunca don-ücretsiz sitelere sınırlı oldu. Şimdi, California üretiminin en San Joaquin vadisinde olduğunu.

catsApricot ,Prunus armeniaca 89

Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Kayısı , kayısı, orta ölçekli yaprak döken ağaç küçük bir olan Rosaceae o evcilleştirilmiş ve lezzetli yenilebilir meyve için yaklaşık 2.000 M.Ö. beri ekili olmuştur muhtemelen batı Asya ve Çin, yerli (aile gül). Şimdi ama özellikle batı Asya, yakın Doğu ve Akdeniz’de, dünya çapında sıcak ılıman bölgelerde yetişmektedir. kayısı dahil olarak anılacaktır meyve üretmek İlgili türler Prunus mandshurica ve (Mançurya, Kore itibaren) P. siberica (Sibirya, Mançurya ve Kuzey Çin). Mor kayısı (Orada da P. dasycarpa ) ve bir Japon kayısı ( P. Mume ). çeşitli olarak sınıflandırılır yabani kayısı, kayısı yerli atası, Armeniaca vulgarism veya gruplandırılmış P. armeniaca tehlike olarak, bağlı Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Çin kendi doğal alanlarında azalan nüfus için, sınıflandırılmıştır. Kayısı ağaçları çeşitli olarak sınıflandırılan şeftali ağaçları (görünüm olarak benzer P. communis, P. dulcis, ya Amygdalus communis ). Onlar 5-7,5, (neredeyse kalp şeklinde) subcordate yuvarlanmış için eliptik oval olan yaprakları ile, küçük, yuvarlak taç ile, kırmızımsı kahverengi ince dallar 30 m (100 ft) büyür ama bahçelerde genellikle küçüktür olabilir cm (2 ila 3) uzun genellikle yaprak damarları etrafında alt (bulanık saçlı) tüylü. 5 yaprakları, genelinde yaklaşık 2,5 cm  ile ayrılmadan önce, pembemsi beyaz olan açık çiçekler,. Erken çiçeklenme daha duyarlı şeftali ağaçları daha hasar don yapar, ve bu nedenle genellikle kadar kuzey ekili değil. turuncu ya da bazen kırmızı ile renklendirilmiş sarımsı portakal, olgunlaştırmak meyve, yumuşak eti, sert, basık taş çevreleyen. içinde bir çekirdek (tohum) içeren var gibi, karoten (A vitamini) ve C vitamini açısından yüksek Kayısı, iyi kalsiyum, demir, fosfor gibi, taze yenir veya meyve suları (kayısı nektarı) ve reçel içine işlenmiş. Onlar meyve salataları, tatlılar, ve pişmiş mallar, yanı sıra bazı et yemekleri popüler. Onlar bir taze meyve olarak çok çabuk bozulan, bu nedenle sık sık konserve ya da kurutulmuş. kurutulmuş meyve çerez olarak yenir veya Islatma tarafından yeniden ve yemek pişirmek için kullanılabilir. Onlar siyanür bileşikleri içerebilir gibi çekirdekler, her ne kadar sınırlı miktarlarda da yenilebilir. çekirdekler de kozmetik ve masaj yağları kullanılan kayısı yağı, yapmak için bastırılır. 2010 yılında kayısı toplam ticari üretimi 3,4 milyon ton oldu. Türkiye, İran, Özbekistan, İtalya, Cezayir ve lider üreticileri vardı. ABD içinde, ticari kayısı üretiminin% 90 konserve ve kurutma oldu üretiminin en (2010 yılında 47.500.000 $ değerinde) Kaliforniya’da olduğunu. Küçük miktarlar. Diğer batılı devletler ve batı Kanada’da, ve yerel taze pazarlar için kuzeydoğu eyaletlerinde ve ev bahçelerinde yetiştirilen özellikle gelen, Kayısı böcek hasarı karşı çok hassastırlar Curculio’da böcekleri ve kahverengi çürüklüğü hastalığı ( Monilinia fructicola mantar). Buna ek olarak, meyve ve nemli iklimlerde çok yetiştirilen çatlayabilir, böylece Significant çok yetiştirmek zor olarak kabul edilir..Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

catsApricot ,Prunus armeniaca 14

Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Ağaç Boyutu:  boyunda 20-40 ft (6-12 m), 1-1.5 ft (0,3-0,4 m) gövde çapı..Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Ortalama Kuru Ağırlık:  46 £ / ft 3 (745 kg / m 3 )

Özgül Ağırlık (Temel,% 12 MC): .58, .74,

Janka Sertlik:  1390 £ f (6,200 N) *…Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

catsApricot ,Prunus armeniaca 214

Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Renk / Görünüm:  Heartwood bazen kırmızımsı veya turuncumsu döküm, açık kahverengi. Koyu kahverengi çizgiler yaygındır. Diri odun genellikle ince ve öz odun biraz daha solgun olduğunu.

Tahıl / Doku: orta doğal parlaklık ile İnce hatta doku.

Endgrain: Yarı-halka-gözenekli; yalnız ve radyal katları; bazen kırık earlywood sıralar halinde düzenlenmiş küçük gözenekler orta, çok sayıda; Mineral / sakız mevduat bazen mevcut; görünmez parankim; Normal aralık büyük ışınları, orta.

İşlenebilirlik:  Düz ve açık tahıl olan alanlar el veya makine araçları ile çalışmak kolaydır. Koparma önlemek için düzensiz tahıl veya knot yüzey dikkatli alınmalıdır. Kayısı yapıştırıcılar, döner, ve iyi bitirir.

Alerjiler / Toksisite: Kayısı ile ilgili herhangi bir olumsuz sağlık etkileri olmuştur. Makalelerine bakın Ahşap Alerjiler ve Toksisite ve Ahşap Toz Güvenliği fazla bilgi için.

Fiyatlandırma / Durumu:  kereste şeklinde piyasada mevcut değil nedeniyle çok küçük ağaç boyutları, Kayısı en yaygın hobi ve diğer küçük özel marangozlar ve ilgili perakendeciler arasında görülür. En sık boşlukları veya diğer küçük bölümler dönüm sattı. Göster bir iç ahşap yüksek olması muhtemeldir.

Sürdürülebilirlik: Ekler veya Tehdit Türlerin IUCN Kırmızı Listesi CITES Bu ağaç türleri listede yok.Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

catsApricot ,Prunus armeniaca 87 - Kopya

Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Ortak Kullanım Alanları:  açık nesneler, müzik aletleri, oymalar ve bıçak saplar.Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Yorumlar:  Kayısı Kiraz (Prunus cinsi) ile ilgili olsa da, ağır ve zor Cherry daha ve çok daha kıt olma eğilimindedir. Boyutları çok sınırlı, bu yüzden Kayısı küçük, daha dekoratif amaçlı öncelikle atanacak eğilimindedir.

İlgili Türler:

Siyah Kiraz  (Prunus serotina)

Erik (Prunus domestica)

Kiraz  (Prunus avium)

catsApricot ,Prunus armeniaca 6565

Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

 

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

*