Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Chico Zapote, Zapote, Sapodilla,(Manilkara zapota),Sakız,Chiku,naseberry,sapodilla,sapote	,Bengal,সপেটা ,Sapeta,	人心 果,Sapotillapuu,lucume,sapote,Breiapfelbaum,चीकू ,chikoo,Marathi,चिकू ,Chiku,	चिक्कू ,chikku,sapota,MaMeY	,Nispero,Zapote,Chappotta,சீமையிலுப்பை ,Chimaiyiluppai,Telugu,సీమ ఇప్పచెట్టు ,Sima Ippacettu,Chikoo, چیکو,

Chico Zapote, Zapote, Sapodilla,(Manilkara zapota),Sakız,Chiku,naseberry,sapodilla,sapote ,Bengal,সপেটা ,Sapeta, 人心 果,Sapotillapuu,lucume,sapote,Breiapfelbaum,चीकू ,chikoo,Marathi,चिकू ,Chiku, चिक्कू ,chikku,sapota,MaMeY ,Nispero,Zapote,Chappotta,சீமையிலுப்பை ,Chimaiyiluppai,Telugu,సీమ ఇప్పచెట్టు ,Sima Ippacettu,Chikoo, چیکو,

zapoteChico Zapote (Manilkara zapota)

Ortak İsim (ler): Chico Zapote, Zapote, Sapodilla,Sakız,Chiku,naseberry,sapodilla,sapote ,Bengal,সপেটা ,Sapeta,  人心 果,Sapotillapuu,lucume,sapote,Breiapfelbaum,चीकू ,chikoo,Marathi,चिकू ,Chiku,चिक्कू ,chikku,sapota,MaMeY ,Nispero,Zapote,Chappotta,சீமையிலுப்பை ,Chimaiyiluppai,Telugu,సీమ ఇప్పచెట్టు ,Sima Ippacettu,Chikoo, چیکو,

Bilimsel Adı:  Manilkara zapota

Dağıtım: Güney Meksika ve Orta Amerika,

20mChico Zapote33

Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Kökeni ve Dağıtım:Sapodilla Yucatan ve güney Meksika muhtemelen yakındaki diğer parçaları, yanı sıra kuzey Belize ve Guatemala Kuzeydoğu yerli inanılmaktadır. Bu bölgede bir kez 100,000,000 ağaç vardı. türler görünüşe göre eski çağlardan beri yetiştirilen olmuştur Orta Amerika boyunca ormanlarda bulunur. Bu tropikal Amerika ve Batı Hint Adaları, Bahamalar, Bermuda, Florida Keys ve Florida anakara güney kesiminde boyunca uzun zaman önce tanıtıldı. Erken sömürge zamanlarda, bu Filipinler yapıldı ve daha sonra Eski Dünya tropik yerde kabul edildi. Bu 1802 yılında Seylan ulaştı.Meksika meyve üretimi (adamış 3,733.5 dönümlük (1,511 ha) sahipken Yetiştiriciliği, tarlaları 4942 dönümlük (2.000 ha) kapsayacak şekilde tahmin edilmektedir kıyı Hindistan (Maharastra, Gujarat, Andra Pradeş, Madras ve Bengal Devletler), en geniş başta Campeche ve Veracruz) ve öncelikle chicle çıkarılması için 8.192 dönüm (4.000 ha) devletler (“Diğer Kullanımlar”) yanı sıra çok sayıda avlu ve yabani ağaçların altında bkz. Ticari dikimleri, Sri Lanka iflah Venezuela ve Guatemala olmak üzere Filipinler, Filistin iç vadiler, yanı sıra Güney çeşitli ülkeleri ve Orta Amerika.

Habitat: sapodilla ağaç güney Meksika, Belize ve Guatemala kuzeydoğu özgüdür. Aynı zamanda Batı Hint Adaları ve önce yetiştirme yüzyıllardır tanıtıldı Eski Dünya tropik, yetişir.

Pek çok alanda, türleri ‘Round “ve Saharanpur, Hindistan’ Oval ‘olarak, şekli sadece ayırt edilirler. Çeşitli adlı çeşitler batı ve güney Hindistan’da ticari veya ev kullanımı için yetiştirilmektedir: ‘Kalipatti’ küçük, erken, yüksek kaliteli; ‘Kalküta Special’, büyük, geç; ‘Pilipatti’ küçük midseason için geç, ‘Bhuripatti’ Küçük, midseason; Jumakhia ‘, küçük kümeler halinde, geç, ” Mohan Gooti çok tatlı değil küçük, midseason; ‘Kittubarti’ çok küçük, çıkıntılı, çok tatlı; ‘Kittubarti Büyük’ ​​büyük, ama düşük kalitede ; ‘Kriket topu’, gevrek, granül, çok tatlı etli, çok büyük ama lezzet değil belirgin; ‘Dwarapudi’ benzer, fakat oldukça büyük değil, tatlı ve çok popüler; ‘Bangalore’ , büyük, ridged ve ‘ Vavivalasa ‘ oval ve Circars popüler ancak orta tatlı ve kötü ayı.

Hindistan’da diğer önemli çeşitlerin ‘Jonnavalosa-I’, orta büyüklükte, soluk tenli, tatlı; ‘Jonnavalosa-Il’, orta büyüklükte, çıkıntılı sarımsı-pembe etli, tatlı ama lezzet hoş değil, ‘Jonnavalosa Yuvarlak ‘ Büyük, çıkıntılı krem renkli eti, çok tatlı olan; ‘Gauranga’ , küçük sarkık taraflı, çıkıntılı, çok tatlı, ağır taşımaktadır; ‘Ayyangar’ , büyük, çok kalın derili, tatlı, kokulu gül; ‘Thagarampudi’ , orta büyüklükte ince derili, çok tatlı; ‘Oaka’ küçük, iyi lezzet ve popüler, oval yuvarlanır. Daha az bilinen bazıları şunlardır ‘Badam’, ‘Bhuri’, ‘Kalküta Round’, ‘CO. 1 ‘ (‘Kriket topu’ X ‘Uzun Oval’), ‘Dhola Diwani’, ‘FINGAR’, ‘Gavarayya’, ‘Guthi’, ‘Kali’ ve ‘Vanjet’.

catsChico Zapote (Manilkara zapota)55

Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Botanik: sapodilla ağacı 100 metre yüksekliğe ulaşabilir yavaş büyüyen dökmeyen olduğunu. Güçlü ve rüzgara dayanıklı, bunun geniş bir kök sistemi korur. Ağacın kabuğu beyaz, sakızlı sap olduğu içinde ağaç, denilen ünlü chicle . parlak yeşil yaprakları çatallı dallarda ucunda spiraller halinde kümelenmiş. Sapodilla çiçekler, küçük, çan şeklinde ve krem renkli vardır. meyve içinde grenli sarı meyve koruyan olgun kaba, kahverengi deri, bir yumurta şeklindedir. olgun sapodilla meyve armut benzer tadı, yumuşak, tatlı ve suludur. meyve müthiş Merkez Amerikalılar arasında popüler ve tellalı maymunlar, Kinkajular, tapirleri, peccaries ve yarasalar gibi yağmur ormanı memelilerin bir favori. Çiçekleri tarafından üretilen nektar içerken Yarasalar, Sarı Epauletted Bat ve Seba Kısa kuyruklu Bat gibi, ağaç tozlaşma. Onlar da sonunda yeni ağaçların içine gelişebilir tohumları bırakarak, lezzetli meyve kapalı taşımak.

Manilkara zapota , sapodilla, bir tropikal yaprak dökmeyen ağaç Sapotaceae yerli ve uzun Aztekler ve Meksika ve armut aromalı yenilebilir meyve Orta Amerika’da ve lateks, chicle için Mayalar, orijinal kaynağa göre ekili (sapota ailesi) bir sakız. Sapodilla şimdi Hindistan, Güneydoğu Asya, Endonezya çeşitli yerlerinde, ve meyve ABD (Florida), kabuğundan vurdu lateks, ve bazen kereste olmak üzere çeşitli tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. sapodilla ormanların önemli bir bileşeni oldu Meksika’nın Yucatan bölgesinde ve Orta genelinde doğal aralığında Amerika’da-bazı tahminlere, bölge kez 100 milyon sapodilla ağaçları vardı. sapodilla açık yetiştirilen büyük bir çekici ağaç, bazen 18 m 20 (58-65 ayak) ulaşan, bir süs olarak dikilen, ancak orman örtüleri kadar 30 m (100 ft). sivri, eliptik yaprakları, uzun 7,5-15,5 cm (3 ila 6) spiral şube ucunda kümelenmiş, alternatif, ve yeşil kösele ve parlak vardır.küçük beyaz yeşil çiçekler 6 sepals (dış çiçek kısımları) tarafından kapalı, çan şeklindedir, ve (yaprak kök buluştuğu) axils tek başına karşılanır soluk. meyve değişken şekil ama 11.5 cm  karşısında, kadar, büyük numaralı seribaşı meyveleri sık sık yumurta şeklinde ince, paslı kahverengi, 3 ila 12 parlak, koyu kahverengi ile sarı-kahverengi saydam sulu eti kapsayan kaba cilt ile meyve merkezinde dövmesinin siyah hafif zehirli tohumlar. yenilebilir et, bir armut grenli doku olabilir veya düz olabilir.Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

catsChico Zapote

Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Ağaç Boyutu: boyunda 65-100 ft (20-30 m), 2-3 ft (0,6-1 m) gövde çapı..Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Ortalama Kuru Ağırlık: 65 £ / ft 3 (1,040 kg / m 3 )

Özgül Ağırlık (Temel,% 12 MC): .82, 1.04

Janka Sertlik: 2970 £ f (13.210 N)

Kopma Modülü:  26.710 £ f / içinde 2  (184,2 Mpa)

Elastik Modülü:  £ 2.960.000 f / içinde 2  (20.41 GPa)

Kırma Gücü:  12.440 £ f / içinde 2  (85.8 Mpa)

Çekme: Radyal:% 6.2, Teğet: 9.2%, Volumetrik: 16.0%, T / R Oranı: 1.5

Renk / Görünüm: Renk koyu kırmızımsı kahverengi bir pembe ya da kırmızı arasında değişir. Soluk sarımsı Diri odun yavaş yavaş öz odun geçiş. Sakız cepler genellikle bu ahşap bulunur.

Tahıl / Doku: Tahıl üniforma doku ince bir orta düz (veya bazen dalgalı) ‘dir.

TANIM: Manilkara zapota , sapodilla, yerli ve uzun Aztekler ve Meksika ve armut aromalı yenilebilir meyve Orta Amerika’da ve lateks, chicle için Mayalar, orijinal kaynağa göre ekili Sapotaceae (sapota ailesi) bir tropikal yaprak dökmeyen bir ağaçtır bir sakız. Sapodilla şimdi Hindistan, Güneydoğu Asya, Endonezya çeşitli yerlerinde ve meyvesinden ABD (Florida), kabuğundan vurdu lateks ve bazen kereste gibi çeşitli tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. sapodilla ormanların önemli bir bileşeni oldu Meksika’nın Yucatan bölgesinde ve Orta genelinde doğal aralıkta Amerika’ya-bazı tahminlere bölge bir zamanlar 100 milyon sapodilla ağaçları vardı. sapodilla açık yetiştirilen büyük bir çekici bir ağaç, bazen 18 m 20 (58-65 ayak) ulaşan bir süs olarak dikilen, ancak orman örtüleri kadar 30 m (100 ft). sivri, eliptik yaprakları uzun 7,5-15,5 cm (3 ila 6) spiral şube ucunda kümelenmiş, alternatif, ve yeşil kösele ve parlak bulunmaktadır.küçük beyaz yeşil çiçekler 6 sepals (dış çiçek kısımları) çevrili, çan şeklinde olan ve (yaprak, kök buluştuğu) axils tek başına karşılanır soluk. meyve değişken şekil fakat 11,5 cm (4 inç) çapında, kadar, büyük numaralı seribaşı meyveleri çoğu zaman yumurta şeklinde ince, paslı kahverengi, 3 ila 12 parlak, koyu kahverengi ile sarı-kahverengi şeffaf sulu eti kapsayan kaba cilt ile Meyve merkezinde bir ağırşak siyah hafif zehirli tohumlar. yenilebilir et, bir armut grenli doku olabilir veya düz olabilir. Sapotilla şimdi öncelikle C vitamini yüksek olan ve genellikle taze yenir veya püresi, dondurma veya içeceklerde hazırlanan onun meyveler için kullanılır. Chicle popüler bir bileşeni iken Ancak, ilk Mayalar tarafından kullanılan tarafından kullanılan sakız için lateks üretim, chicle,,, 1940’lı yoluyla 1800’lerin sonlarında gelen Meksika, Guatemala ve Belize büyük bir ekonomik öneme sahip oldu geliştirilen ve Wrigley adlı ve Kayın-Somun gibi şirketler tarafından satılan sakızlar. Dünya Savaşı sırasında, chicle sıkıntısı askerler için sakız karne sonuçlandı ve yapaylarını gelişimini teşvik sağladı. Sentetik sakızlar bir doğal sağlık gıda alternatif olarak chicle son bir canlanma rağmen, chicle tabanlı sakızlar 2007 yılında üretilen sakız sadece% 3.5 kadar yapılmış Bailey ve ark.,

Endgrain: Yaygın gözenekli; belirli düzende orta-küçük gözenekler; yaygın 2-6 radyal katları; sakızlar ve diğer öz odun mevduat mevcut; büyüme halkaları belirsiz; lens olmadan görünmez ışınları; parankim (çok ince bantlar) bantlı.

Rot Direnç: dayanıklılığını ve böcek direnci bildirildi. (Bozulmamış Chico Zapote kirişler Maya tapınak kalıntıları arasında bulunmuştur.)

İşlenebilirlik: Denetleme bu türün ortak olduğunu ve hatta dönüm boşluklar bazen kuru yerine yeşil satılmaktadır. Zor olabilir yoğunluğu nedeniyle çalışmak, ancak genellikle iyi sonuçlar üretir. Orta kesiciler etkisi köreltme. Açar ve bitirme.

catsHaza

Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Koku: yok karakteristik koku.

Alerjiler / Toksisite:  Şiddetli reaksiyonlar oldukça nadir olmasına rağmen, Chico Zapote solunum (nazal) tahrişe neden olduğu bildirilmiştir. Makalelerine bakın Ahşap Alerjiler ve Toksisite ve Ahşap Toz Güvenliği fazla bilgi için.

Fiyatlandırma / Durumu: Chico Zapote bir meyve ağacı olan ve genellikle kereste için hasat edilmez. Bazen mevcut, bu orta bir ithal ahşap fiyatlı olmalıdır.

Sapote muhtemelen Meksika ve Belize, Orta Amerika yağmur ormanlarında kökenli olduğu. Bugün, onun ekimi tropikal kemer her yerinde yayıldı ve Hindistan, Sri Lanka, Endonezya ve Malezya’da önemli bir ticari ürün olarak yetiştirilen ediliyor. ağaç, hızlı büyüyen, rüzgar ve dayanıklı kuraklık biridir, ve hatta yetersiz yağışlar alan kuru kurak bölgelerde altında iyi gelişir. Ancak, yaz iyi meyve verimi yaptığınız sonuçları sırasında su sulama.

Her sapodilla  meyvedir; yuvarlak veya oval önlemler yaklaşık 10 cm çapında ve yaklaşık olarak 150 g ağırlığa sahiptir. Bir ağaç gibi birçok 2000 olarak meyve / yıl taşımaktadır.Sapota meyve dış yüzeyi gibi “kivi” ama bulanıklık olmadan gri / kahverengi, kumlu, vardır. Olgunlaşmamış meyveler zehirli madde saponin içeren yapışkan lateks salgılar beyaz, sert, yenmeyen hamuru sahip. Bu sütlü lateks yavaş yavaş kaybolur ve beyaz eti olgun meyve gibi kahverengiye dönüşür. Bir kez yumuşak olur, olgunlaşır, hafif misk lezzet ile tatlı tadı ve düz veya grenli doku aquires. Onun merkezinde bulunan şekilli yaklaşık 3-10 siyah, pürüzsüz, parlak “bikonveks / fasulye”, yenmez tohum içerir.Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

catsChico Zapote12

Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Sürdürülebilirlik: Ekler veya Tehdit Türlerin IUCN Kırmızı Listesi CITES Bu ağaç türleri listede yok.

Ortak Kullanım Alanları: Dolap, mobilya, okçuluk yay, döşeme, nesneleri döndü, ve diğer küçük özel ahşap ürünler, sapodilla ahşap güçlü ve dayanıklı bir koyu kırmızı renk, – bu Maya binaların yıkıntıları arasında bozulmadan kalması Maya tapınaklarında lento ve kirişler için kullanılmıştır. Bugün, kereste demiryolu çirozların döşemeler, alet sapları, mobilya ve dolaplar için kullanılır.Sapodilla ahşap güçlü ve dayanıklı ve Maya tapınaklar üst eşikleri ve destekleyici kirişler oluşan ahşap kalıntılar bozulmadan bulunmuştur. Ayrıca demiryolu çirozların döşeme, yerli arabaları, araç kolları, servisleri ve hükümdarlar için kullanılır olmuştur. Kırmızı odun okçu fiyonklar, mobilya, çitler ve cabinetwork için değerli ama talaş burun deliklerini rahatsız olduğunu. Ağacın kesimi nedeniyle chicle kaynağı olarak değerinin Yucatan yasaktır.

Diğer Kullanımları

Chicle: yan ürün sapodilla ağacının önemli bir% 15 kauçuk ve% 38 reçine içeren “chicle” olarak adlandırılan sakızlı lateks vardır. Uzun yıllar boyunca sakız baş bileşen olarak istihdam edilmiştir ancak sulandırılmış ya da diğer türlerden lateks yerini bir ölçüde ve sentetik sakızlar tarafından artık.

Chicle tatsız ve zararsız ve Yucatan, Belize ve Guatemala yabani ve kültür ağaçlar tekrarlanan dokunarak elde edilir. Düşük yangınlar üzerinde karıştırılarak koagüle, daha sonra ihracat için blok oluşturmak için kalıplara dökülür. İşleme, daha sonra, diğer sakızlar ve reçineler, tatlandırıcılar ve lezzet ile birleştirerek, yabancı maddelerin giderilmesi erime tabakalar halinde yuvarlanan ve istenen birimler halinde kesme, kurutma oluşur.kurutulmuş lateks Mayalar tarafından çiğnenmiş oldu ve o bu ülkeye girmek için açıklık bekleyen Staten Island üzerinde iken yaklaşık 1866 Genel Antonio Lopez de Santa Ana tarafından ABD’de girmiştir. O çiğneme için cebinde bir kaynağı vardı ve Thomas Adams oğlu bir parça verdi. Önce ikincisi, sonra protez yapmak için kullanma imkanı kabul yalnızca bir çiğneme gibi yararlı olduğuna karar verdi. O kolayca tatlandırıcı dahil olabilir bulundu ve böylece kısa sürede chicle tabanlı sakız endüstrisi başlattı. 1930 yılında üretimin zirvesinde, chicle yaklaşık 14.000.000 £ (6.363.636 kg) ithal edildi.Çabaları yaprakları ve olgunlaşmamış meyve chicle ayıklamak için yapılmış ama verim yetersizdir. Bu 3.200 yaprak sakız £ 1 (0,4535 kg) üretmek için gerekli olacağını tahmin edilmiştir.

Çeşitli kullanımlar arasında: lateks Hindistan küçük yazılar tamir bir yapışkan olarak, ökse olarak kullanılır; Bu diş cerrahisinde kullanılan, ve guta perka için bir yedek olarak edilmiştir. Aztekler heykelcikleri modellemek için kullanılır.Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

54529_580_360

Bu küçük kahverengi tüylü meyve Kivi dışına benziyor. zengin kahverengi eti yumuşak bir erime dokuya sahip ve karamel veya kahverengi şeker gibi tadı çok tatlı. Onlar en iyi ince deriden soğutulmuş eti spooning taze yenir. Eti portakal suyu ile karıştırılır, lezzetli ve krema ile tepesinde.Hazar Ahşap İşleme Merkezi 0212 670 11 77

Kereste: Sapodilla ahşap güçlü ve dayanıklı ve Maya tapınaklar üst eşikleri ve destek kirişleri oluşan ahşap kalıntılar bozulmadan bulunmuştur. Aynı zamanda demiryolu çirozların döşeme, yerli arabaları, araç kolları, servisleri ve yöneticiler için kullanılır olmuştur. kırmızı öz odun okçu fiyonklar, mobilya, çitler ve cabinetwork için değerli ama talaş burun deliklerini tahriş edilir. Ağacın kesmesi nedeniyle chicle kaynağı olarak değerinin Yucatan yasaktır.

Bark: tanen bakımından zengin kabuğu onların yelken ve balıkçılık hatları tonu Filipin balıkçılar tarafından kullanılır.

Yorumlar: ağacın kabuğu bu sakız sakız ve diğer şekerler çiğneme kullanılır, ve ağaç öncelikle meyve değil, onun kereste için bilinir. Ağaç genellikle Sapodilla denir.

Sağlık:Sapodilla yüksek kalorili meyve biridir; 100 gr 83 kalori (neredeyse tatlı patates kalori aynı, ve muz) içerir.Ayrıca, mükemmel bir yığın müshil yapar diyet lifi (5.6 gr / 100g), çok iyi bir kaynağıdır. Bu lif içeriği kabızlık atakları rahatlatmak ve kansere neden olan toksinlerden kolon mukozada korunmasına yardımcı olur.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

*

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates