GİYOTİN DOĞRAMA VE LAMBRİ UYGULAMALARI DAİRESEL PİVOT DOĞRAMA

GİYOTİN DOĞRAMA VE LAMBRİ UYGULAMALARI DAİRESEL PİVOT DOĞRAMA

GİYOTİN DOĞRAMA VE LAMBRİ UYGULAMALARI

“Ahşap toksik kimyasallarla değil, su, güneş, toprak ve havayla üretilir… “ Ahşap kendiliğinden çoğalan tek yapı malzemesidir. Ahşap kullanılırsa Dünya’da miktarı sınırlı hammaddeler tüketilmemiş olur. Ahşap güneş enerjisi ile çoğalır. Ağaç büyürken, sera gazlarından karbondioksiti kendi bünyesine katarak, bu gazın atmosferdeki miktarını azaltır. Ağaçlar 1 ton tomruk üretimi için fotosentez yoluyla yaklaşık 1,9 ton karbondioksit emip, oksijen üretir ve 500 kg karbon stoklarlar. Her yıl 1 hektar orman havada asılı duran 50 ton tozu ortadan kaldırmaktadır. Orman zeminleri özellikle yamaçlarda ağaç kökleri tarafından erozyona karşı tutulmaktadır.

Pivot Pencere Sistemleri

Deniz manzaranız bölünmesin istiyorsunuz, güzel dağ manzaranız ile aranıza hiçbir şey girmesin. Aynı zamanda pencereniz açılabilsin, hemde çok ama çok kolay bir şekilde siline bilsin. Birde üstüne limitli açılım özelliği ile rüzgarlı ve yağmurlu havada bile açık kalabilsin.

GİYOTİN DOĞRAMA VE DIŞ CEPHE ÇALIŞMALARI ENGİN VE İSMAİL USTA TARAFINDAN UYGULANMAKTADIR.

Masif Ahşap Pencere

Aşhap, eski çağlardan günümüze kadar kullanılan bir yapı malzemesidir. Ağırlık taşıma kapasitesi, depreme karşı dayanıklı olması, sağlık açısından herhangi bir zararı olmaması, ahşap kullanımının avantajlarından sadece birkaç tanesidir.

Üstün ısı ve nem yalıtımı özellikleri ile ahşap pencere ve ahşap kapılar, yaşanılan ortamın daha da sağlıklı bir yer olmasını sağlar. Günümüz teknolojisi ile üretilen ahşap pencere ve kapılarda herhangi sağlık açısından kullanıma daha elverişli hale gelmiştir.Ahşap kaynağı yenilenebilen tek yapı malzemesidir. Ahşap, üretimi ve işlenmesi için en az enerji gerektiren yapı malzemesidir.

Örneğin ahşabın gerilme kuvveti 0.6 N/cm3 ve özgül ağırlığı 100 N/mm2, çeliğin gerilme kuvveti ise 7.89 N/cm3 ve özgül ağırlığı 500 N/mm2’dir. Gerilme kuvveti özgül ağırlığa bölündüğünde bize malzemenin kırılma uzunluğunu ve kalitesini verir. Ahşabın gerilme kuvvetinin özgül ağırlığına oranı 166 N.cm3/g.mm2 iken çelikte aynı oran 63 N.cm3/g.mm2 gibi çok daha düşük bir değerdedir. Bu durum kendi ağırlığı ile asılması sonucunda malzemenin kırılma uzunluğu anlamına gelmektedir. Çeliğin kırılma uzunluğu yapılarda kullanıldığında 5.4 km. krom mobil çeliği 6.8 km. sertleştirilmiş kavisli çelik 17.5 km. ladin ağacının kırılma uzunluğu 19.8 km. ve  kayın ağacı ise 28.3 km.’dir. Bu açıdan lamine ahşaplar kimi çeliklere göre 5,5 kata varan üstünlüğe sahiptirler. Bu tür özellikleri nedeniyle ahşap çoğunlukla sağlık merkezlerinde ve spor salonlarında kullanılmaktadır.

Sese karşı davranışı açısından ahşap oldukça karmaşık bir malzemedir. Ses iletim hızı metallere yakın olan ahşap şaşırtıcı oranda ses emilim özelliği gösterir. Böylece akseden sesleri ve gürültüyü emer. Konser salonlarındaki yaygın kullanımı da bu yüzdendir.

Ahşap yanma sıcaklıklarına ulaşıncaya dek fiziksel dayanıklılığından önemli bir şey kaybetmez. Alternatifi olan yapay malzemelerse maruz kaldıkları sıcaklığa bağlı olarak zayıflar ve yumuşar. Ahşap ile alternatiflerinin yangın durumunda ortaya çıkan farkları ilgili bölümde ayrıca yer almaktadır.

Ahşap doğru şekilde bakıldığı takdirde havadaki zararlı maddelerden etkilenmez, aluminyum giydirmeliler ise daha da yüksek koruma sağlar. Oysa PVC zamanla dış etkilerden tahribata uğrar, rengi solar ve yüzeyi gevrekleşir.

Ahşap pencere ve kapılar mimarların bir numaralı malzemesi olmuştur, çünkü mevcut cepheye her türlü şekilde uyum sağlar ve onunla bütünleşir.

Dairesel pivot doğrama

 

Bugünkü giyotin pencere mekanizmaları, ise tipine göre 16-26 cm çapında bir borunun içine yerleştirilmiş çelik bir yay sisteminden oluşan bir çift modern mekanizma, 45 kg ağırlığa kadar bir pencere kanadını parmağınızın ucuyla kaldırmanızı ve kanadın istediğiniz yerde durmasını sağlıyor. Modern sistemlerin kusursuz performansların karşılık, 17. ve 19. yy.dan kalma birçok tarihi binada bulunan eski tip ağır giyotin pencerelerin günümüze kadar çalışır durumda olması ilgi uyandırıyor.

Masif Ahşap Pencere Aşhap, eski çağlardan günümüze kadar kullanılan bir yapı malzemesidir. Ağırlık taşıma kapasitesi, depreme karşı dayanıklı olması, sağlık açısından herhangi bir zararı olmaması, ahşap kullanımının avantajlarından sadece birkaç tanesidir. Üstün ısı ve nem yalıtımı özellikleri ile ahşap pencere ve ahşap kapılar, yaşanılan ortamın daha da sağlıklı bir yer olmasını sağlar. Günümüz teknolojisi ile üretilen ahşap pencere ve kapılarda herhangi sağlık açısından kullanıma daha elverişli hale gelmiştir.Ahşap kaynağı yenilenebilen tek yapı malzemesidir. Ahşap, üretimi ve işlenmesi için en az enerji gerektiren yapı malzemesidir.

17. ve 19.yy.dan kalma birçok tarihi binada da düşey sürme olarak makara, ip veya zincir sistemi ile kurulan eski tip pencerelerde hala kullanılmaktadır. Ancak zamanla bu tip giyotin pencerelerin çalışma güçlüğü doğmaktadır. Pencere ebat ve ağırlıklarına göre oluşturulacak taşıyıcı ağırlık pik veya kurşun ağrılıklarla sistemler oluşturularak kanatların dengesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Firmamızda ağırlıkla çözümlenebilecek eski tip giyotin pencere sistemi de mevcuttur.Siparişle yapılır.

Giyotin pencereler standart kanatlı pencereye göre daha verimli iç mekan hava sirkülasyonu sağlamaktadır. Hava akımı veya rüzgar etkisi ile kanatların çarpması söz konusu olmaz. Normal bir kanat gibi açıldığında iç mekanı işgal etmediğinden, yer avantajı sağlamaktadır.

Geçmişten günümüze ahşap pencere

Ahşap, geçmişten günümüze insanlığın kullandığı en eski yapı malzemesidir. Dünyanın birçok bölgesinde Asya, Avrupa, Amerika ve Afrika da hala varlığını sürdüren yüzlerce yıllık ahşap evlerin olduğunu biliyoruz. Ahşabın uzun yıllar boyunca insanlar tarafından tercih edilmesinin birçok sebebi vardır. Bunlar;

  • Ahşap yangına direnç gösterebilen bir yapıdır. İnsanlar tarafından bunun aksi düşünülse de ahşap yapıların dayanıklılığı beton ve çelikten üstündür.
  • Ahşap, tüm doğadaki canlılar gibi doğal ve nefes alan bir yapıdır. Bu nedenle ahşap doğal çevre için bir sağlık göstergesidir.
  • Ahşap, yüksek bir taşıma gücüne sahiptir.
  • Ahşap doğa şartlarına karşı son derece dayanıklı ve güvenilirdir.

Dairesel Pivot Dairesel formaları tamamlayıcısı, gemi havasını evinize taşımanın en güzel yolu. Yağmur rüzgar demeden açık. 350 derece dönebilir. İçine güzel bir vitray önerilir. Dairesel Pivot Maks Kg : 175 Kg Maks çap : 150 cm

Ahşabın ısı yalıtımı özelliği çelikten 400 kat, alüminyumdan 1800 kat daha fazladır. Bir pencerenin ısı yalıtım özelliği sadece çerçeve malzemesine bağlı değildir. Kullanılan camın cinsi, montajı, kasa-kanat arasındaki boşluk, kullanılan metal bağlantı ekipmanları, pencerenin duvara montajı gibi etkenler çok önem taşır. Diğer bütün şartlar eşit olduğunda bir ahşap pencerenin ısı yalıtım değeri PVC’den ve ısı köprülü alüminyumdan %10 daha iyidir. Pencerelerde ısı kaybı, PVC doğrama ile ahşap doğramaya oranla %33-35 azalmaktadır. Çoğunlukla göz ardı edilen en önemli konu ise bir pencerenin kullanım ömrü boyunca bu özellikleri muhafaza etmesidir. Ahşabın pencere malzemesi olarak en önemli üstünlüğü de bu noktadır.

 Ahşap Pencere Estetiktir
Kullananlar ve kullanmayı planlayanların ortak düşüncesi ahşabın; sıcak, dekoratif, iç ve dış mekanla son derece uyumlu olduğudur. Ev eşyalarınızın plastik ya da PVC esaslı olması, nasıl düsünülemezse, dış mekana açılan pencerelerinizin de ahşaptan başka bir malzemeden yapılması düşünülemez.

Ahşap Pencere Uzun Ömürlüdür
En basitinden çam doğrama hizmet ömrü 60 yıldır. Etrafınızdakı birçok tarihi yapıda 100 yılı aşkın süredir hizmet veren ahşap pencereler görmeniz mümkündür. PVC ve plastik gibi farklı malzemeden üretilmiş pencerelere verilen ömür 20-25 yılla sınırlıdır. Buna ek olarak ahşap; paslanmayan, korozyona uğramayan ve mor ötesi ışınların etkisiyle kırılganlaşmayan bir malzemedir.

 Ahşap Pencere Deforme Olmaz
Ahşap, üstün mekanik özelliklere sahip, “organik” bir malzemedir. Ahşabın taşıma gücü, eğrilme ve bükülmeye direnci, ısı değişiklikleriyle boyut değiştirmemesi, pencere üretimi için en ideal malzeme olmasını sağlar. 20° ile 50° arasında, bir metal doğramanın hava sızdırması iki katına çıkarken, aynı ısı değişimi ahşap malzemeyi etkilememektedir.

Ahşap Pencerenin Bakım ve Onarımı Kolaydır
PVC ve alüminyum türevi pencere üreticilerinin “bakım istemez” şeklindeki yaklaşımları, aslında bu tür malzemelerden üretilen pencerelerin bakım ve tamirlerinin mümkün olmamasından kaynaklanmaktadır. Ahşap pencerenizi 5-8 yılda bir boyamanız gerekebilir ancak 100 yıl kullanabilirsiniz. En büyük hasara uğramış, hatta çürümüş ahşap pencereyi bile bir marangoz kolaylıkla tamir edebilir. Ahşabin vida tutma kabiliyetinin yüksek olması sayesinde, bozulan menteşe ve kapı kollarını kendiniz bile değiştirebilirsiniz.

 Ahşap Pencere Sınırsız Renk ve Şekil Seçeneği Sunar
Ahşap pencereler, sınırsız şekil, doku ve renk seçenekleri sunar. Eğer isterseniz binanın dış cephesine ya da mobilyalarınızın rengine uyum sağlaması her zaman mümkündür.

Ahşap Pencere Güvenlidir
Masif ahşap deforme olmadığı için rüzgar yüklerine dayanıklıdır. Ahşap pencereyi, PVC ve türevi pencereler gibi kesmek ve kanadı kasadan ayırmak kolay olmadığı için hırsızların sevmediği bir malzemedir.

Ahşap Pencere Ekonomiktir
Tüm bu özellikler ahşabı ilk yatırım maliyeti açısından bile alternatiflerine göre avantajlı duruma getirmektedir. Bununla birlikte özellikle uzun vadede ahşap pencerenin sağladığı ekonomi tartışılmaz ve diğer malzemelerle karşılaştırılmayacak ölçüde dayanıklı, uzun ömürlü ve ekonomiktir.

Ahşap Pencere Kolay Monte Edilir
Ahşap pencere, montajı yapılacak olan yere uyum sağlar, önceden yapılmış olan boyut hataları, montaj sırasında kolaylıkla düzeltilebilir.

 Ahşap Pencere Max. Isı Yalıtımı Sağlar
Ahşabın ısı yalıtımı özelliği çelikten 400 kat, alüminyumdan 1800 kat fazladır. Kullanılan camın cinsi, pencerenin montajı, kasa ve kanat arasındaki boşluk ve kullanılan bağlantı elemanlarının kalitesi gibi tüm koşullar eşit olduğunda bile bir ahşap pencerenin ısı yalıtım değeri PVC ve ısı köprülü alüminyum pencereden daha yüksektir. En önemli konu ise ahşap pencerenin bu değerleri, kullanım ömrü boyunca koruyabilmesidir.

Ahşap Pencere Çevrecidir
PVC pencere üretimi sırasında, aynı boyutlardaki bir ahşap pencereye göre 8 misli daha fazla enerji harcanır. Hammadde olarak petrol türevi ve buna benzer inorganik maddeler kullanılmaz. Üstün ısı yalıtım özellikleri, üretim sürecinde olabilecek çevre kirliliğinin azlığı ve en önemlisi kaynağının yenilenebilir olması, ahşap pencereyi, çevrecilik konusunda rakipsiz kılmaktadır.

1 KG Ahşap, 1 KG beton ya da çelikten daha fazla yük taşır. Ahşap 250 metrelik açıklar kolonsuz geçilebilmektedir. Bu tip konstrüksiyonlarda, ağır olması nedeniyle çelik kullanılamamaktadır. Hava şartlarına karşı kimyasallara dayanıklılık bakımından en yüksek notu ahşap almaktadır. İngiliz Standartlarına göre elektrik ve telekominikasyon hatlarında kullanılan ahşap direklerin hizmet ömürleri 50, su soğutma kulelerinde kullanılan ahşap dolguların 30, ahşap kara yolu köprülerinin ise 50 yıldır. Bu alanlarda beton ve çeliğin ömrü yukarıdaki rakamların yarısına erişebilmektedir.”Karbonatlaşma” sorunu, son yıllara kadar hizmet ömrünün sonsuz olduğuna inanılan “betonarme”ye büyük bir darbe indirmiştir. Masif ahşap eğrilip bükülmediği için, rüzgar yüklerine dayanıklıdır. Ahşap doğramayı PVC gibi kesmek veya kanadı kasadan ayırmak kolay değildir. Bu sorunu aşmak için ahşap dışındaki pencerelerde karmaşık ve pahalı mekanizmalar kullanılmaya başlanmıştır.

Kiriş, döşeme, tavan, iç ve dış duvar kaplamaları, kapı, pencere ve hazır duvar gibi yapılarda genellikle ahşap kapı pencere tercih edilmektedir. Kısacası ahşabın son derece sağlıklı, güvenilir ve dayanıklı olması, insanları hayatlarının her alanında ahşabı kullanmaya teşvik etmiştir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

*