PARKE VE UYGULAMA

PARKE VE UYGULAMA

catsÖzkul Orman ÜrünleriLaminat Parke ve Lamine Parke arasındaki fark nedir?

Laminat Parke ve Lamine Parke arasındaki fark nedir?

Lamine parkenin, laminat  parkeden en önemli  farkı; laminat parkede arada MDF kullanılır,doğal parke değildir. Lamine parkede ise aradaki malzeme % 100 ağaçtır. Lamine parke, laminat parkeden bu yüzden daha pahalıdır.Laminat “sıkıştırılmış talaş üzerine reçine emdirilmiş kağıt baskıdır”. Parke olarak değil, parke alt başlığında kullanılan güzel görünüşlü bir kaplama malzemesidir.

Laminat

Laminat parke temel yapısı

Anlaşılacağı gibi lamine parke %100 organik bir malzeme olan ağaç’tan üretilmektedir. İmalat esnasında kullanılan ağaçlar kurutma ve iklimleme tabir edilen işlemlerden geçtikten sonra birbirlerine 90 derece dik gelecek şekilde (suyuna ve sokara sına) preslenirler.Bu işlem ağaçların rutubet aldığı takdirde çalışma riskini minimuma indirir. Üzerindeki 4 mm ahşap tabaka dan dolayı defalarca sistire ile yenilenebilir.Bütün üretici firmalar tarafından malzeme imalat hatalarına karşı garantilidir. İşte lamine de budur. Bu arada şunu da belirtmekte fayda görüyorum. 2005 yılı Avrupa da parke satış rakamları 110 milyon m2 dir. Bu rakamlar satılan masif parke, mozaik parke, lam parke ve lamine parkeyi kapsamaktadır.Laminat rakamları parke olarak algılanmadığı için bu istatistikler içerisinde yer almamaktadır. Okuyucuya bir fikir vermesi açısından Parkett international dergisinde yayınlanan Avrupa parke üreticilerinin yaptığı araştırmaya ait grafiği de bilginize sunuyorum. Zemin kaplama denilince akıllara ilk lamine (tamamen doğal, ahşap) ve laminat (sıkıştırılmış talaş üzerine reçine emdirilmiş baskı) parkeler geliyor. Her iki üründe farklı kullanım zevklerine, ihtiyaçlarına yanıt veriyor,parke yetkilileri, bu iki ürün arasındaki farklılıkların bilen tüketicilerin, kendi ihtiyaçlarını daha iyi belirleyeceğini belirtiyor.Lamine doğal ve sağlıklı oluşunun yanında her türlü dekorasyona uyumlu yapısı, yüksek frekanslı sesleri yutarak mekana akustik destek sağlayan eşsiz dekorasyon ürünleri olarak karşımıza çıkıyor. Ahşabın verdiği sıcaklık hissini mekanlara taşımanın en estetik yönü olan lamine parkeler, uzun ömürlü yapısı da tercih nedeni oluyor.

Lamine Parke Neden sağlıklı?
Tamamen doğal olan lamine parkelerin içerisinde sağlığa zararlı maddeler bulunmuyor ayrıca ahşap, insan vücudundaki elektriği ciddi ölçüde emiyor.Vücudumuzda bulunan negatif enerjiyi, stresi çıplak ayakla toprağa basmışçasına vücudumuzdan transfer eden ahşap, dekorasyonu görsel anlamda desteklemenin yanında sağlığımız açısından da ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
 Laminat parkeler ise cila, hdf, denge ve desen kağıdı gibi birkaç katmanın preslenmesiyle oluşan, tam anlamıyla doğal olmayan zemin kaplama ürünlerinin ortak adı olarak nitelendiriliyor.
Laminat ilk etapta daha ekonomik oluşuyla tanınıyor. Lamine gibi doğal ahşap olmayan dolayısıyla maliyeti daha düşük olan laminatlar, gelişen teknoloji ile birlikte görüntü olarak laminelere oldukça benzemeye başladı. Dünya’nın en büyük laminat parke üreticileri ise işi daha ileriye götürerek neredeyse birebir lamine görüntüsünü hatta dokusunu yakalayan modellere imza atıyor.
E1 belgesi yoksa sağlık aramayın…
Laminat ve lamine parke seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise, ürünün yeterlilik belgelerinin olup olmadığı. Art niyeti tüketiciler, üretim maliyetlerini olabildiği kadar aşağı çekmek adına bazı yasaklı kimyasal maddeleri özellikle laminat parkelerde kullanabiliyorlar ki, bunun en bilineni ‘formaldehit’ isimli son derece kanserojen olan bir madde. E1 yeterlilik belgesi burada devreye giriyor. Satın alınılan ürünün E1 yeterlilik belgesi var ise, hiç çekinmeden, gönül rahatlığıyla o ürünü satın alınılabilir. E1 yeterlilik belgesi, o ürünün içerisinde insan sağlığına zarar verebilecek maddeler olmadığının kanıtıdır.

 PARKE  NEDİR..?

Parke, yer döşemelerinde kullanılan bir kaplama türüdür.Doğal bir malzeme olması nedeni ile parke zemin kaplamaları günümüz yapım işlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır.Günümüzde, orman ürünlerinin kullanımında çevreci yaklaşımlar ve ekonomik nedenlerle geleneksel masif ahşap parke yerine daha çok laminat parke ve lamine parkeler olarak adlandırılan parke türleri kullanılır.Masif  Parke   Geleneksel  parke, uygun kalitedeki iyi kurutulmuş ahşabın 15-20 mm gibi kalınlıklarda ince tabakalar ve şeritler halinde kesilmesi ile yapılır. Geleneksel parkelerin yapımında,dayanıklılık açısından meşe,gürgen, dişbudak, gül ağacı VS. gibi sert ağaçlar kullanılır.Geleneksel parke masif parke olarak adlandırılır.Uygulamada, 20x60x300 mm gibi boyutlardakimasif parke parçaları tutkal ile zemine yapıştırılır,tutkal ve zımpara talaşı karışımı ile ek yerleri ve boşluklar doldurulur,kalından inceye numaralardaki zımparalar ile yüzeyi tesviye edilir ve cilalanarak kullanıma hazır hale getirilir.Masif parke, uygulamada nitelikli işgücü gerektirir ve diğer parke türlerine göre pahalıdır.Laminat Parke Laminat,matbaada istenilen renk ve desende basılmış kağıda  reçine emdirilmesi sureti ile elde edilen kaplama levhalarıdır.Reçine emdirme işlemi kağıt emprenyeleme olarak da adlandırılır.Emprenyeleme melamin formaldehit ve üre formaldehit gibi reçine malzemeleri emdirilen kağıtların fırınlanarak kurutulması işlemidir.Laminat parke, laminat kaplamaların nitelikli ahşaba oranla daha ucuz olan MDF, HDF ya da yongalevha levhalar üzerine yapıştırılması suretiyle üretilir.Yapıştırma işlemi ısı ve basınç altında yapıştırıcı kullanarak yapılır.Büyük tabakalar halinde üretilen levhalar istenilen boyutlarda kesilir, ekleme detayına göre ek yerleri açılır ve paketlenerek kullanıma sunulur.Laminat parke yüzeyleri düzleme veya cilalama gibi herhangi bir işlem gerektirmez.Laminat parkeler ucuz fiyatları ve uygulamalarının kolay ve hızlı olması nedeni ile günümüzde en yaygın kullanılan parke türüdür.Lamine ParkeLamine parke; doğrudan zemin kaplaması olarak kullanılması uygun olmayan görece ucuz ahşap malzemelerin birkaç tabakasının birbirine yapıştırılması ve bunların üzerine nitelikli ağaçtan ince bir kaplama yapılması sureti ile üretilir.Lamine parkeler genellikle üç katmandan oluşur.5-10 mm kalınlıktaki iki ucuz ağaç tabakası ve 2-5 mm kalınlıktaki parke yapmaya uygun nitelikteki ahşaptan tabaka damarları birbirine dik gelecek şekilde sıcak preste tutkal ile yapıştırılır.Cilalı olarak kullanıma sunulan lamine parkeler montaj işlemi sonrasında herhangi bir düzeltme veya cilalama işlemi gerektirmezler.

catsPARKEMASİF PARKE  NEDİR  ?

Masif parke ahşabın kimyasal yapısına herhangi bir müdahalede bulunulmadan doğal yapısı korunan ahşap yer kaplama malzemesidir.Çeşitli ebatlarda üretilebilen masif parkenin yüzeyleri düzgün,yan ve uç taraflarında ise birbirleri ile birleşmeyi sağlayan zıvanalar bulunmaktadır.Kalınlıkları 14mm ile 22mm arasında değişebilir.Masif parke defalarca sistre edilebilir ve daima ilk günkü görüntüsünü korur.Masif parkenin özellikleri ise:Doğaldır,Sağlıklıdır,Estetiktir,Sıcaktır,Uzun Ömürlüdür,Ses ve ısı yalıtımı mükemmeldir,Çevre dostudur,Doğal hali ile tahta insanlığın var oluşundan beri kullanılan vazgeçilmez bir malzemedir.Masif Parkenin Bakımı ve Kullanımı Masif parkenin nemli bir bezle toz alıp temizliğini yapmak dışında başkaca bir bakıma ihtiyacı yoktur.Masif parkenin dış etkilere maruz kalmasını önlemek ve görüntüsünü bir yer mobilyasına dönüştürmek için cila yapılması önerilir. Cila dış etkilere karşı koruyucu bir malzemedir.Cila yapılan işin sonuçlanması olduğu için mekanın kullanım amacına göre cila seçilmelidir. Evlerde normal sertlik işyerlerinde ise sert trafik cilaları seçilmelidir.Henüz ülkemizde çok yaygın olmayan cila türleri ise “Hard Wax” denilen mum türevli cila ile “bitkisel yağ”lardır. Bu ürünlerin çizilme dirençleri çok düşük olmasına rağmen tercih edilme nedenleri ahşapta doğal görünümü korumalarıdır.Sert cisimleri taşırken ve yerleştirirken cilanın çizilmemesi ve bozulmaması için cisimlerin kaldırılması veya tabanlık kullanılması önerilir.İyi bir sistre ve cila tabanı mobilyaya dönüştürür. Genel olarak açık renk parkelerde parlak cila, koyu renk parkelerde mat cila kullanımı önerilir. Böylece ağacın doğal dokusunun en ince damarına kadar görülmesi sağlanır. Cilası aşınmış ve yıpranmış parkeler defalarca sistrelenerek ilk günkü görünümüne kavuşturulur.Sistre parke yüzeyinin gelişmiş makinelerle kazınarak temizlenme işlemidir.Bu işlem uzman bir kişi tarafından yapılmalıdır.Aksi takdirde yüzeyde meyiller ve çizgiler meydana gelebilir. Bu da cilanın başarısına gölge düşürür.

 LAMİNE PARKE  NEDİR  ?

Lamine parke,genellikle iki ya da üç katman olarak üretilen parke çeşididir.Alt katmanlarda genellikle düşük değerdeki herhangi bir ağaç ya da kontrplak kullanılmaktadır.Bu tabakada en yaygın kullanılan ağaç türü İngilizce’de rubberwood olarak adlandırılan botanik ismi ise hevea brasiliensis olan ağaçtır.Üst katmanda ise ağacın bizzat kendisi bulunur.Lamine parkenin masif parkeden pahalı olmasının nedeni ise üretiye olan maliyeti masif parkeye oranla çok daha yüksek bir üretim teknolojisi kullanılması ve cilalı, boyalı, eskitilmiş vb. seçeneklerle satışa sunulmasıdır.Masif parkede bu tür üst yüzey işlemleri ve malzemeleri dışarıdan temin edilir ve uygulanır.Lamine parkedeki “lamine” kelimesi yapıştırma anlamındadır ve birbirine yapışan katmanlardan oluşmuş bir malzemeyi ifade eder.Standart lamine parkelerdeki üst katman kalınlığı 3-6 mm civarındadır.Son zamanlarda piyasaya giren ve piyasada yer edinebilmek ve daha fazla satış rakamlarına ulaşabilmek için standart dışı lamine parkeler kontrplak üzerine 1-2 mm kalınlığında papel kaplamaların kullanılmasıyla üretilmektedir. Ne yazık ki, 1-2 mm kalınlığında gerçek ahşaba sahip olan bir lamine parke ağacın gerçek dokusunu bile veremez.Ancak maalesef ülkemizde tüketiciler ucuz ürün alma mantığıyla hareket ederek çok büyük yanılgıya düşmektedirler.Bunun yanında 1-2 mm hatta 2,5 mm kalınlığında olan lamine parkeler 1 ya da 2 defa silindikten sonra ömürlerini tamamlarlar çünkü artık en alt tabakadaki ağaca kadar inilmiştir.Bu sebeple lamine parke seçiminde üst katmandaki ağacın kalınlığına dikkat edilmelidir.HAZAR AHŞAP İŞLEME MERKEZİ 0212 670 11 77 PAPEL 05-06-MM KESİM YAPABİLİR.Lamine parke seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise ister tek parça (plank) ister üç parça (3-strip) olsun,parçalar yan yana birleştirildiğinde arada kot farkının olmaması ve parçaların birbirlerine sıkı kenetlenmesidir.Aksi halde en ufak bir ıslaklık unsurunda su parçacıkları ahşabın arasına sızar ve çalışmasına sebebiyet verebilir.İki katmanlı olarak üretilen lamine parkeler üç katmanlı lamine parkelere göre daha esnek bir malzemedir.Bu malzemenin zemin ile ilgili problemleri olan mekanlarda tercih edilmelidir.Bu sebeple iki katmanlı lamine parke yere yapıştırılarak uygulanmalı,yüzer sistem olarak tanımlanan yöntem uygulanmamalıdır.Aksi halde aynı laminat parkedeki gibi uygulama yapılan alanda yer yer ses üretme problemi ile karşılaşabilinir.

lamine-parke3RABITA PARKE  NEDİR ?Çeşitli olarak bulunan parkelerin arasında en çok kendini gösteren bir diğer parkede ahşap rabıta parkedir. Ahşap rabıta parke, bir çok özelliği ve yararlı yönü ile bir çok kişi tarafından tercih edilmektedir ve sizlere her türlü alanda güzel bir görüntü imkanı sunabilmektedir.Ayrıca sağlık bakımından bakıldığında rabıta parkenin zemin döşeme konusunda en çok tercih edilen parkelerin arasında yer aldığı görülmektedir. Ayrıca rabıta parke, dayanıklı ve uzun ömürlü bir parke çeşididir. rabıta parkenin tercih edilmesinde ki bir diğer önemli özellik ise, ısı ve ses konusunda size iyi bir izalosyon imkanı sunmuş olmasıdır. Eğer bulunduğunuz ortamda aşırı derecede ısı değişikliği ve ses konusunda fazlası ile sorun var ise rabıta parke modelleri tam olarak size göre bir seçim olacaktır. Ayrıca masif parke üretimi esnasında genel olarak sert, dayanıklı ve uzun ömürlü ağaçlar kullanıldığı için size uzun ömürlü bir döşeme imkanı sunmaktadır. Yani, rabıta parke döşediğiniz takdirde uzun süre bu parkeleri rahat bir biçimde kullanabilirsiniz ve bu parkeler fazlası ile sağlıklıdır. Ayrıca bütünüyle masif bir parke olması nedeni ile fazlası ile sistre payı bulunmaktadır bu çeşitte ki bu durumda size parkelerinizi uzun yıllar sonra da ilk gün ki gibi kullanma imkanı sunmaktadır ve sizi masraftan kurtarmış olur. Ayrıca sistre payı sayesinde uzunca yıllar sağlıklı yapısından da herhangi bir kayba uğramaz. Masif parkeyi tercih ederek kullanabileceğiniz başlıca alanlar ise şunlardır; konutlar, villalar, restorantlar, oteller, alışveriş merkezleri ve iş yerleri… Bu tür alanların hepsinde ya da çeşitli farklı mekanlarınızda Masif parke kullanabilir ve şık bir görüntü sunabilirsiniz. Ayrıca genel olarak masif parkeler ücret konusunda da fazla pahalı değildir. Özellikle fabrika çıkışlı olarak direk fabrikadan masif parke alır iseniz daha yararlı bir alışveriş yapmış olabilirsiniz.

catsRbıta Rabıta Parkenin Özellikleri

Rabıta parkenin genel olarak özelliklerinden bahsedecek olur isek; ses ve ısı yalıtımı sağlar, doğaldır, çevre dostudur ve çevreye zarar vermez, sağlıklıdır, estetik bir görünüme sahiptir, ekonomiktir, uzun ömürlü olarak kullanabilirsiniz, butiktir, dayanıklıdır ve en önemlisi sıcağı tuttuğu için sıcaktır.

catsrabıTHERMOWOOD NEDİR?:

Thermowood, ahşabın yüksek ısıya tabi tutulması ile elde edilen bir üründür. Isıl işlem sırasındaahşabın içerisinde bulunan reçine alınır ve ahşabın hücre yapısı değiştirilir. Bu sebeble ahşap bulunduğu ortamın nem değişikliklerine karşı normal ahşaba göre daha dayanıklı halegelir. Isıl işlem esnasında tüm öz su ve reçinesini kaybeden ahşabın izolasyon kabiliyeti de artar. Thermowood’ un üretiminde sadece ısı ve su buharı kullanılır. Bu uygulamada çevreyi kirletebilecek hiçbir kimyasal kullanılmadığı gibi ahşap bünyesine de kimyasal maddda katılmaz.

Thermowood’un yararları vekullanım yerleri :  Thermowood Isıl işlem uygulamalarının, Odunun özellikleri üzerinde kalıcı bir etkisi vardır. Ürünün son kullanım yeri, malzemenin boyutları ve odunun karşılaşacağı çevre koşullarına bağlı olarak, değişik işlemler gerekebilir. Malzeme, sert hava koşullarına maruz kalacak; kapı, pencere, deck, bahçe mobilyaları ve dış cephe kaplamaları gibi malzemeler için idealdir. İç mekan kullanımlarında ise Thermowood; çekici görüntüsü, stabilitesi ve reçinesiz olması ile; saunalar, iç mekan panelleri, mobilyalar ve yer döşemeleri için iyi bir seçenektir.

catsashThermowood işleminin bir sonucu olarak, çürümeye ve mantar zararlılarına karşı yüksek direnç gerektiren kullanım yerlerinde, odun dayanıklılığında önemli derecede bir artış görülür.Thermowood’un en büyük avantajlarından biride yüksek boyut stabilitesidir. Uygun işlemlerle, son kullanım yerinde karşılaşılabilecek deformasyon miktarını büyük ölçüde azaltmak mümkündür.Isıl işlem, denge rutubet miktarını %50 oranında azaltır, böylece deformasyonunda aynı oranda iyileşmesi beklenir. Kapılar, pencereler, ve diğer dış mekan ürünleri için, değişen rutubet seviyeleriyle sıklıkla karşılaşılan yerlerde, yüksek stabilite faydası sağlar. Thermowood, boya ve diğer yüzey işlemleri için mükemmel bir verimlilik sağlar , kullanım ömrünü arttırır ve bakım masraflarını azaltır.

Çevre Dostu THERMOWOODT hermowood işlemi sırasında sadece buhar ve ısı kullanılır, işlem sırasında malzemeye hiçbir kimyasal uygulanmaz. Thermowood işlemi sırasında hiçbir zararlı emisyon çıkışı olmadığı testlerle kanıtlanmıştır. Atık Thermowood parçaları, yakılabilir yada diğer atıklarınızla beraber ortadan kaldırılabilir.

Thermowood’ un özellikleri

-Isıl işlem Thermowood’ a özel bir renk ve parlaklık verir.

-Neme, mantarlara ve çürümeye dayanıklıdır.

-Dayanıklılık sınıfı 2’ dir. -Deforme olmaz ve şeklini korur. Neme bağlı deformasyonlar % 90 oranında azalır.

-Ağırlığı % 15 oranında azalır.

-Bitmiş bir ürünüdür. Daha sonra bir işlem gerektirmez. İstenirse kolayca boyanabilir veya yağ sürülebilir.

-Isıl işlem görmüş ahşabın ısı yalıtım yeteneği de artar.

Thermowood’ un Uygulama Alanları

-İç Lambri

-Dış Cephe Kaplamaları

-Tavan Kaplamaları

-Teras Kaplamaları

-Bahçe Mobilyaları

-Çocuk Oyun Alanı Ekipmanları

-Sauna Panelleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

*